Konya'da Uluslararası Teknoloji Zirvesi: ELEVEX 2024 Konya Asansör ve Teknolojileri Fuarı başarıyla gerçekleşti
Şimdi İnceleKonya'da Uluslararası Teknoloji Zirvesi: ELEVEX 2024 Konya Asansör ve Teknolojileri Fuarı başarıyla gerçekleşti
Şimdi İnceleYaklaşık 12 yıldır bu sektörde yayıncı olarak çalışmama rağmen Konya'da kurulan yeni firmaları ve yeni girişimleri takip etmek benim için oldukça zor oldu. Bir firmada belli bir süre çalışıp tecrübe kazanan birçok girişimci iş insanı ayrılıp tek başına ya da ortaklarla yeni bir firma kurup üretici olarak aynı rekabet ortamında yer alıyor. Tüm bu özel girişimlerin yanı sıra bir kamu kuruluşu olan Emlak Konut da iki yıl önce Konya'da Emlak Konut Asansör'ün fabrikasını açarak bu şehirdeki üretim kapasitesini daha da artırdı.
Fuar ilk duyurulduktan sonra en çok dikkatimi çeken olay Konya'da üretim yapan büyük yerel firmaların satın aldığı 400 m2 ve üzeri stantlar oldu. İşim gereği dünyadaki hemen hemen tüm fuarlara katılma ve ilk elden görme fırsatım oluyor. Çin'in Şanghay kentindeki WEE Fuarı dışında ilk defa bu kadar büyük stantlar gördüm. Fuar öncesinde en büyük merakım bu stantların nasıl tasarlanacağıydı. Ancak fuara gittiğimde bu dev stantlar üzerinde çok çalışıldığını ve ciddi bütçeler ayrıldığını gözlemledim. Dört gün süren etkinlik boyunca Elevex 2024, asansör ve yürüyen merdiven sektöründeki en son teknolojileri sergileyerek 38.000 m²'lik fuar alanında katılımcılar ve ziyaretçiler arasındaki iş bağlantılarını güçlendirdi.
Konya'nın İhracattaki Payı %40
Açılış törenine Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şahin ve asansör sektör derneklerinin başkanlarının yanı sıra çok sayıda sektör profesyoneli katıldı. Açılışın ardından firma stantları ziyaret edildi.
Konya'nın Elevex 2024 gibi bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Öztürk, sektörün Türkiye'nin asansör ve asansör aksamları ihracat hedeflerine ulaşması için büyük çaba sarf ettiğini belirtti. Öztürk şunları söyledi:
“Asansör sektörü Türkiye'de ihracat fazlası veren nadir sektörlerden biridir. Sektörün üretim ve ihracatının yaklaşık %40'ı Konya'dan yapılıyor. Bu rakamı önemli buluyor, başta Konyalı firmalarımız olmak üzere tüm katılımcılarımızı asansör sektörüne katkılarından dolayı kutluyorum. Elevex Konya Asansör ve Teknolojileri Fuarı'nın gelecekte de dünyanın önde gelen fuarlarından biri olması için üzerimize düşen tüm görevleri yerine getireceğiz” dedi.
Konya'nın ihracatı geçtiğimiz yıl %25 oranında artarak şehrin toplam ihracat gelirlerine önemli katkı sağladı. Konya Sanayi Odası'ndan yapılan açıklamada, şehrin asansör üreticilerinin yüksek kalite standartları ve yenilikçi teknolojileri sayesinde küresel rekabet gücü kazandıkları kaydedildi.
Büyükeğen, Elevex'in sektör için önemine de vurgu yaparak şunları söyledi
“Fuarda 200'den fazla firmamız stant açtı. Çin, İran, Almanya, ABD, Hindistan, BAE ve Kazakistan gibi ülkelerden de katılımcılar var. Sektörün yaklaşık 500 milyon ABD doları tutarındaki ihracatının yarısına yakını ilimizden gerçekleştiriliyor. İnşallah bu fuarda kurulacak yeni işbirlikleri ile bu rakamlar daha da artacaktır. Konya Sanayi Odası olarak Elevex Konya Asansör ve Teknolojileri Fuarı'nı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Elevex'te yedi farklı ülkeden ve Türkiye'den toplam 203 katılımcı firma yer aldı. Eleex'in ilk edisyonunu Türkiye'den ve 45 farklı ülkeden 21.507 sektör profesyoneli ziyaret ederken, 4.171 yabancı ziyaretçi fuara küresel bir boyut kazandırdı.
Elevex 2024: Küresel Pazarlara Açılan Bir Köprü
Konya'nın asansör sektöründe öne çıkması, kentin sanayi ve teknoloji alanındaki genel gelişiminin bir parçası olarak görülüyor. Şehir, asansör sektöründeki başarısını diğer sanayi kollarına da yaymayı ve bölgesel bir sanayi gücü olmayı hedefliyor. Bu gelişmeler Konya'nın sadece Türkiye'de değil, Avrupa ve Orta Doğu'da da önemli bir sanayi merkezi olma konumunu pekiştiriyor.
Elevex 2024'e uluslararası katılımın yüksek olması, aralarında Mısır, Çin, Irak, Fas, Suudi Arabistan, Libya, Fransa, İtalya ve Kuveyt'in de bulunduğu 45 ülkeden gelen ziyaretçilerin ticari anlaşmalar yapması, fuarı küresel bir platforma dönüştürdü. Bu da fuarın dünya çapındaki bilinirliğini ve etkisini önemli ölçüde artırdı.
Türkiye'nin ilk beş ihracat şampiyonu arasında yer alan ve Konya'da üretim yapan Ah-met Asansör'ün standında dev bir LED ekranın yanı sıra kapıları farklı yönlere açılan üçgen bir asansör ve en çarpıcı dekorlardan biri olan sembolik bir asansör kabininin içinde tasavvuf müziği eşliğinde dönen bir semazen yer aldı. Bu durum ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
Ankara'da üretim yapan ve Türkiye'nin ikinci büyük ihracatçısı olan Mars Asansör ve Bursa merkezli Özbeşler Asansör de devasa ve şık stantlarıyla yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı.
Konya'nın hızla büyüyen kablo ve güvenlik aksamı üreticisi Küçük Grup ise fuarda dolaşan robotları ve standının merkezinde yer alan LED ekran kartındaki üç boyutlu dijital videolarıyla dikkat çekti.
Herkesin merakla beklediği ve ilgi odağı olan Emlak Konut Asansör, şık ve modern standında ziyaretçilere EKA kabinlerini artırılmış gerçeklik gözlükleri ile ellerinde hiçbir fiziksel ürün olmadan deneyimleme fırsatı sundu.
Konya'nın en büyük düğme üreticisi Butkon, belki de fuarın en kalabalık stantlarından birine ev sahipliği yaptı. Birkaç kez ziyaret edilmesine rağmen oturacak yer bulmak bile mümkün olmadı. Fuarın üçüncü günü akşamı Butkon'un bu yıl yeni taşındığı ve inşaatını tamamladığı fabrikasında verdiği geleneksel Konya pilavı yemeği binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Yemeğin dışarıda verilmesi planlanmasına rağmen, olumsuz hava koşulları ve yemekten hemen önce yağan şiddetli yağmur nedeniyle konuklar fabrikanın içinde ağırlandı.
Konya'nın bir diğer önemli üreticisi Onay Lift, fuar boyunca standında ürettiği, pişirdiği ve konuklara ücretsiz olarak ikram ettiği etli ekmek (etli ekmek, Konya şehrine özgü pizza benzeri lezzetli bir Türk yemeğidir) ile ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Asansör Mühendisliğinde Yeni Bir Dönem: ELEport Mühendislik Portalı
Fuarda en çok dikkat çeken ürünlerden biri de ELEport yazılımı oldu. ELEport Mühendislik Portalı, asansör projeleri için gelişmiş hesaplama ve modelleme özellikleri ile dikkat çekiyor. ELEport, EN 81-20/50 standartlarına göre asansörlerle ilgili 14 farklı husus için detaylı hesaplamalar yapabiliyor. Ayrıca, EN 81-77 standardına göre raylar üzerindeki ek sismik kuvvetleri hesaba katarak sismik koşullarda güvenlik ve dayanıklılık sağlıyor. Bu özellik, asansör projelerinin güvenlik ve dayanıklılık standartlarını en üst seviyeye çıkarır.
ELEport'un kullanıcı dostu arayüzü, mühendislerin karmaşık hesaplamaları kolayca yapmasına ve 2D ve 3D çizimler oluşturmasına olanak tanır. Üstelik bu çizimleri paylaşmak herhangi bir CAD altyapısına ihtiyaç duymadan telefon, tablet ve bilgisayarlardan yapılabiliyor. Bu özellik, mühendislerin projelerini her yerden ve her cihazdan yönetebilmelerini sağlıyor.
Decosan'dan İki Tip Yeni Asansör
Decosan'ın yetersiz kuyu ölçüleri için geliştirdiği Vavgen asansörü ve Serdar Tavaslıoğlu ile birlikte geliştirdiği Sismik Bölge Asansörü fuarda en çok ilgi gören asansörler arasında yer aldı. Asansörler hakkında bilgi veren Tavaslıoğlu şunları söyledi:
“Ülkemiz aktif fay hatlarına sahip bir ülke. Büyük yerleşim yerlerinin çoğu bu aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. 2007'de yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliği ile binalar deprem hareketlerine karşı daha dayanıklı hale getirildi ancak aynı iyileştirme binanın bir bileşeni olan asansörler için yapılamadı. Son yaşanan Kahramanmaraş-Hatay depremlerinde depreme asansör boşluklarında yakalanan birçok vatandaşımız bina hasar görmediği halde hayatını kaybetmiştir. TS EN 81-77 Standardı, asansörlerde depreme karşı alınması gereken önlemleri tanımlamaktadır. Basit ama etkili önlemlerle asansörlerin deprem anında daha dirençli hareket etmesi, sıkışma nedeniyle kuyu içinde sıkışmasının önlenmesi, kabin ve karşı ağırlığın birbiriyle karşılaşmasının engellenmesi, halat ve rayların zarar görmemesi için yöntemler belirlemiştir. Bu önlemler bir asansörde asansör seyir mesafesine bağlı olarak %13-17 oranında bir maliyet farkı getirmektedir ancak bu maliyet farkı aynı zamanda yaşam ile ölüm arasındaki farkı da belirlemektedir. Asansörler de en az binalar kadar depreme dayanıklı hale getirilmelidir. Nasıl ki depreme dayanıklı binalar inşa etmek yasal bir zorunluluksa, aynı binada inşa edilen asansörlerin de depreme dayanıklı hale getirilmesi yasal bir zorunluluk olmalıdır. Bu önlemleri ivedilikle almadığımız takdirde aynı acıları tekrar yaşamak kaçınılmaz olacaktır. Deprem bölgelerinde inşa edilen yeni binalardaki asansörler için TS EN 81-77 standardı zorunlu olmalıdır. Asansör kuyularında tekrar gözyaşı dökmenin bir anlamı yok. Bu kadar depremden sonra ders çıkarmadan bu konuyu tartışmaya devam etmenin bize bir faydası olacağını düşünmüyorum.”
VAVGEN'in Yetersiz Ölçülen Kuyular İçin Asansörü:
“Eski yönetmeliklere göre yapılan binalarda asansör sayısı ve kapasitesi eski yönetmeliklere göre yapılıyordu. Ancak insanların konfor talepleri arttıkça yapılan asansörler sayı ve kapasite olarak yetersiz kalmaya başladı. Çözüm olarak yeni asansörlerin eklenmesi gerekmektedir. Ancak TS EN 81-20/50 standartlarına göre inşa edilen asansörler için kuyu alt ve üst ölçülerinin mevcut binalarda karşılanması zor olmaktadır. Kuyu dibi gerektirmeyen bir diğer çözüm olan Home Lift tipi çözümler ise yüksek katlı binalar için uygun çözümler değildir. Hızlarının 0,15 m/s ile sınırlı olması, butonlara sürekli basılı tutma zorunluluğu ve düşük kapasiteli olmaları çok katlı binalarda hız ve kapasite açısından uygulama sorunlarına neden olmaktadır. VAVGEN asansör TS EN 81-21 standardına göre imal edilmiş ve Tip Onayı alarak belgelendirilmiş bir asansördür. Hızı 1 m/s, seyir mesafesi 27 m ve kapasitesi 1000 kg'a kadar çıkabilmektedir. Ayrıca Home Lift asansörleri Makine Emniyeti Yönetmeliğine uygun olarak imal edilirken, VAVGEN doğrudan Asansör Yönetmeliğine uygun olarak imal edilen ve Yönetmeliğin gerektirdiği tüm güvenlik şartlarını sağlayan bir asansördür. Kuyu dibi 20 cm, kuyu üstü 260 cm olduğu için kuyu kazmadan her açıklığa uygulanabilir. Asansör hareketleri de normal bir asansöre eşdeğerdir. Bu anlamda mevcut binalara veya çok katlı villalara asansör eklemek için uygun bir çözüm olarak geliştirilmiştir. Çelik kayış süspansiyon sistemi ve STO tahriki ile son derece sessiz ve konforlu bir sürüş sunuyor.”
Fuarın üçüncü gününde SRL Asansör'ün büyük standının ortasında gerçekleştirdiği canlı sema gösterisi özellikle yurt dışından ve şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topladı.
Elevex 2024 Asansör ve Teknolojileri Fuarı'nda “Asansör Sektöründe Mesleki Eğitim Farkındalığının Artırılması ve Sürdürülebilir Kalkınmada Mesleki Eğitimin Önemi” başlıklı panelde mesleki eğitimin önemine değinilerek, sektöre genç istihdam sağlamanın hayati konusu tartışıldı. TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Bulut'un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nden H. Emre Seçgin; “Mesleki Eğitimin Ülke Kalkınmasındaki Önemi, Türkiye'de ve Dünyada Mesleki Eğitim Uygulamaları”, Konya Ticaret Odası Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş Akdoğan; “Mesleki Eğitimde Verimliliği Artırmak İçin Neler Yapılmalı? ”; BEÜ Alaplı MYO Müdürü Burçin Henden Şolt; “Meslek Yüksekokullarında Asansör Eğitimi Çalışmaları”; Güvercinlik Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Müdürü Nihat Şimdi “Asansör Sektöründe Mesleki Eğitimin Genel Durumu”; İMMİB Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Eğt. Elektrik Öğretmeni Malik Fırat “Okul/Sanayi İşbirliğinin Önemi”, TASİS Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kuluğ “Asansör Sektöründe Kamu/STK/Özel Sektör İşbirliğinin Önemi ve Eğitimli Personel İhtiyacı” ve AYSKAD Genel Sekreteri/Eğitim Komisyonu Başkanı İlkay Kaplan Palancı “Asansör Sektöründe Mesleki Eğitim Çalışmaları” konularını anlattı.
Elevex Konya Asansör ve Teknolojileri Fuarı'nın bir sonraki edisyonu 6-9 Mayıs 2026 tarihlerinde yine KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.